top of page
banner_definitief.png
Célia Kitenge

Het Afrika Filmfestival in Leuven

Leuven is overal ter wereld bekend om zijn universiteit. Alleen al aan het ILT zijn er studenten met samen meer dan 90 verschillende nationaliteiten. Het is dan ook niet verbazingwekkend hier verschillende culturen te vinden, niet alleen onder de studenten maar ook bij de inwoners. Het Afrika Filmfestival biedt de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in Afrika. Manon Janssen geeft ons wat meer uitleg over het Afrika Filmfestival dat elk jaar in Leuven plaatsvindt.


Manon Janssen, coördinator van het festival

Kan je uitleggen wat het Afrika Filmfestival is?

Het Afrika Filmfestival is een festival dat zich toespitst op het vertonen van films die gemaakt zijn in Afrika of door Afrikanen met onder andere als doel stereotypes te doorbreken. De reden waarom het filmfestival daarmee is begonnen, is om het publiek in Leuven en België duidelijk te maken dat er vanuit dat continent producties worden afgeleverd die de moeite waard zijn om bekeken en beluisterd te worden.


Wat is de doelstelling van de festival?

Wel, het doel van festival is eigenlijk om Afrikanen een platform te geven om ook hier in Europa bekend te worden omdat die culturele producten ons om verschillende redenen al te vaak niet bereiken, maar zeker ook om te laten zien dat er ook Afrikaanse kwaliteitsfilms bestaan en gemaakt worden. Je ziet vooral in Noord-Afrika maar ook in Zuid-Afrika dat de filmproductie echt aan het floreren is en ook andere landen zijn nu op die kar aan het springen.


De teamleden van het Afrika Filmfestival (van links naar rechts): Barbara Brugmans, Guido Convents, Manon Kanjinga Janssen, Jos Oleo, Nicolas Billen, Marc Ulburghs, David Flies

Wie ben je en welke rol speel je binnen het festival?

Ik ben een van de coördinatrices – samen met Barbara Brugmans, de oprichter Guido Convents en een vrijwilliger, Jos Oleo. We zijn eigenlijk maar een klein team, dus onze verantwoordelijkheden en taken zijn heel divers. Ik werk vooral projecten uit. Dit jaar hebben we een ontbijtvertoning voor kinderen georganiseerd, waar we dan een film tonen en een workshop geven rond storytelling, orale tradities en het belang van de Afrikaanse gemeenschappen. We organiseren ook een fashionshow waarbij Tanzanianen en Zuid-Afrikaanse designers naar België komen om een collectie te tonen, maar we zetten het platform ook open voor Afro-Belgische designers. Die designers werken bijvoorbeeld met de stof wax, maar we proberen ook wel Afro-Belgen te laten zien die juist niet met die stof werken om ook aan te tonen dat Afrikaanse fashion meer is dan alleen wax. We hebben een slotfeest met een muziekoptreden in 30CC. Het filmfestival richt zich op films maar we proberen dat uit te breiden met andere activiteiten die culturele producten van Afrikanen in de kijker willen zetten.


Wie heeft het festival opgericht? Wanneer? En waarom?

Dat zullen de twee Guido’s geweest zijn. Guido Convents en Guido Huismans. In 1996 werd er een evenement georganiseerd ‘Vierkant voor Afrika’ en de Guido’s hebben daaraan meegewerkt door een aantal films te tonen die gemaakt zijn door Afrikaanse regisseurs. Zo is het idee eigenlijk gegroeid om er iets structureels van te maken en ieder jaar een filmfestival over Afrika te organiseren. Mondjesmaat is dat uitgegroeid tot het festival dat het vandaag is: van enkele dagen film naar twee weken. We zitten niet alleen in Leuven, maar ook in andere steden als Gent, Antwerpen, Hasselt en in veel gemeenten in Vlaams-Brabant. Ook in Brussel proberen we het te organiseren en we zitten in een groot theater in Luxemburg, maar nog niet in de rest van Wallonië.


Denk je dat het nuttig is voor studenten die Nederlands voor anderstaligen volgen om dit festival bij te wonen?

Ik denk dat het goed is dat iedereen het festival bijwoont, ook studenten die Nederlands willen leren. Er zullen mensen zijn uit verschillende hoeken van de wereld om ook kennis te maken met Afrikaanse films. Alle films zijn in het Frans, Engels of alle soorten talen die in Afrika worden gesproken worden, maar sommige films zijn ook ondertiteld in het Nederlands. Andere films zijn ondertiteld in het Engels, maar het gaat ook gewoon om een verrijking en verruiming van je eigen wereldbeeld en daar heeft iedereen baat bij.


Waarom vindt het festival plaats in Leuven?

Omdat de twee oprichters van Leuven zijn, denk ik.


Wie zijn jullie toehoorders (nationaliteiten, leeftijd, gemeenschap, …)

Het publiek dat we bereiken zijn voornamelijk blanke vrouwen tussen 40 en 50 jaar en omdat Leuven een studentenstad is, komen er ook heel wat studenten. Toch is het ook afhankelijk van het soort activiteit. Zo organiseren we ook films voor een bepaalde gemeenschap: als we een film uit Ghana vertonen, is de Ghanese gemeenschap aanwezig; bij een film uit Ethiopië komen er veel Ethiopiërs. Wat we wel hebben opgemerkt, is dat het moeilijk is om bijvoorbeeld Congolezen naar een film te laten komen die gemaakt is in of door Sudan, of Ethiopiërs naar een Ghanese film. Ik weet niet waarom, maar ons publiek hangt af van het soort film dat wordt gespeeld.


Was het vorige Afrika Filmfestival in 2018 een succes?

2018 was een succesvolle editie, maar elke nieuwe bezoeker is een succes.


Bedankt, Manon!

 

Het Afrika Filmfestival 2019 vindt plaats in Leuven van 26 april tot 11 mei.

Wil je de vertoningen van het festival in Leuven graag bijwonen? Surf dan naar de website van het Afrika Filmfestival voor het volledige programma.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page